Home > Over ouders > LOVE

Seksuele opvoeding: hoe doe je dat?

 

4 LOVE-regels
 
Er zijn vier gouden regels bij de seksuele opvoeding van je puber. Makkelijk te onthouden: de eerste letters van deze regels vormen samen het woord LOVE.
 
= Let op je puber
Zorg dat je weet waar je puber mee bezig is. Welke vrienden, welke internetsites, wat voor feestjes? Hoe kijken de vrienden aan tegen liefde, relaties en seks? Let ook op het gedrag van je puber. Een verliefdheid is vaak een mooie gelegenheid om over de wensen en grenzen van je puber te praten.
 
 
= Open communicatie
Natuurlijk is het belangrijk wat je zegt, maar ook: hóe je het zegt. Veel jongeren klagen dat hun ouders vooral waarschuwingen geven. ‘Kom niet zwanger thuis’ of ‘Zorg dat je geen ziektes oploopt!’ Als je open vragen stelt, nodig je je puber uit om iets te vertellen: Zoenen jullie al? Hoe vind je het om verliefd te zijn? Sta ook open voor wat je puber zelf op tafel legt. Start het gesprek op een geschikt moment, als iedereen er de tijd voor heeft.
 
 
= Voorbeeld geven
Kinderen pikken veel op van wat ze thuis zien en horen. Wees je daar bewust van als je bijvoorbeeld over anderen oordeelt. Het etiket slet of homo is zo overgenomen. Voorbeeld doet volgen. Zorg dat je puber zich kan spiegelen aan ouders die liefdevol en met warmte met elkaar omgaan. De kans is groot dat hij of zij die houding overneemt.
 
 
= Er zijn voor je puber
Zorg dat je tijd voor je kind hebt, besteed echte aandacht aan je puber. Cruciaal is dat pubers weten dat ze altijd bij hun ouders terecht kunnen als er iets is. Dat ze weten dat de band sterk genoeg is om over lastige dingen te kunnen praten. Jongeren zeggen zelf dat er veel dingen zijn waar ze hun ouders niet meer bij willen hebben, maar dat ze het belangrijk vinden dat hun ouders er voor hen zijn als dat nodig is. Pubers willen ruimte om zich te ontwikkelen en te experimenteren, maar ze voelen zich ook graag gesteund.