Home > Professionals > Preventie

Preventie

 

Er zijn goede manieren om jongeren te beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag. Wat kun jij als docent of jongerenwerker doen?

 

Groep jongeren: geef seksuele vorming

Jongeren die weerbaar zijn, komen minder snel in lastige situaties terecht. Maar hoe maak je ze weerbaar? Dat kan door informatie te geven in een veilige omgeving. Seksuele vorming dus. 

  • Geef goede informatie. Denk aan groepslessen, discussies, film, theater. Jongeren die meer weten over seks en liefde komen beter beslagen ten ijs. Vooral als er ruimte is voor meningsvorming en discussie. Er is veel lesmateriaal dat je kunt gebruiken. Kijk op www.seksuelevorming.nl naar geschikt lesmateriaal en werkvormen.
  • Zorg voor een veilige omgeving. Praten over seks is voor niemand makkelijk. Creëer een sfeer van vertrouwen. Gooi ze niet in het diepe, maar zorg voor een geleidelijke opbouw. Werk met individuele en groepsopdrachten en zorg dat jongeren niet af kunnen gaan voor de groep. Filmpjes en theater brengen het onderwerp dichtbij zonder dat je over jezelf hoeft te hebben. Wees duidelijk: spreek af wat wel en niet kan als jullie met elkaar praten over seks.
  • Zorg dat jouw organisatie erachter staat. Je kunt dan beter aan ouders uitleggen waarom je er aandacht aan besteedt. En je kunt met collega’s lastige situaties bespreken die je wellicht tegenkomt.

Individuele jongeren: begeleiden

Je kunt ook een belangrijke rol spelen in het leven van een individuele jongere. Bijvoorbeeld door de juiste vraag te stellen als je ziet dat er iets aan de hand is.

  • Let goed op wat er gebeurt. Valt je iets op aan een jongere? Bijvoorbeeld verdriet, depressie, teruggetrokken gedrag, expliciet seksueel wervend gedrag, eet- of alcoholverslaving? Dat kan een teken zijn dat er iets aan de hand is.
  • Laat merken dat je er voor de jongere bent, ook al weet je niet precies wát er aan de hand is. Vraag of er iets is, zeg dat je je zorgen maakt, vertel dat je wel eens wat hoort over grensoverschrijdend gedrag. Zo maak je het voor de jongere makkelijker om erover te beginnen.

Wat helpt? 

  1. Een goede vertrouwensband met de jongere.
  2. Een open aanpak: je sluit aan bij de ervaringen van een jongere, je bent ondersteunend, je benadrukt successen, je helpt bij het uitdrukken van emoties.
  3. Goede omstandigheden voor het gesprek (veiligheid, tijd etc.).
  4. De jongere niet laten vallen: ga steeds na of de jongere vooruit kan met je advies.

Vergeet de jongens niet
Volwassenen maken zich vaak veel meer zorgen om meisjes dan om jongens. Maar ook jongens kunnen in vervelende situaties terecht komen, bijvoorbeeld door groepsdruk. En er zijn meisjes die de grenzen van jongens schenden, door opdringerig te zijn en geen ‘no for an answer’ te accepteren. Ga dus ook met hen in gesprek over hun liefdesleven.