Home > Over kinderen en pubers > Vrienden en groepsdruk

Vrienden en groepsdruk

 

In de puberteit gaan jongeren steeds meer op eigen benen staan. Vrienden spelen nu een belangrijke rol. Jongeren willen bij een groep horen. Daardoor passen ze zich soms aan normen aan die anders zijn dan die van hun ouders. Soms gaan jongeren daarin te ver: ze gaan over hun eigen grens of over die van een ander.

 
Wat kun je doen?
Maak je kind weerbaar tegen groepsdruk. Begin daar zo vroeg mogelijk mee!
 
» Geef complimenten
Een kind wordt weerbaar tegen groepsdruk als het thuis een gevoel voor eigenwaarde krijgt. Wees positief tegen je puber, benadruk zijn of haar positieve eigenschappen. Geef regelmatig complimenten. Weerbaar wordt je kind ook door lastige situaties met andere kinderen zelf op te lossen. Stimuleer je zoon of dochter om dat te doen.
 
» Play the game
Op internet is een game voor pubers die willen oefenen met lastige situaties rond versieren, liefde en seks. Vertel je kind over dit spel, speel het samen of praat erover nadat je kind het gespeeld heeft. Vraag bijvoorbeeld na afloop van de scènes over groepsdruk: herken je dit, wat vind jij dat de jongere had kunnen doen? Speel de game: Klik hier.
 
» Ja of nee?
Leer je kind wat een ja-gevoel en een nee-gevoel zijn. Een ja-gevoel geeft aan dat je iets wilt, een nee-gevoel dat je iets (nog) niet wilt. Hoe voel je dat? Bij een ja-gevoel weet je zeker dat je dat wilt. Je voelt je er prettig bij. Van een nee-gevoel word je onzeker, onrustig of je voelt je niet prettig. Oefen dit gevoel met je kind. Vertel dat het belangrijk is om ja- en nee-gevoelens te herkennen, bij jezelf en bij een ander.
 
» Foute vrienden?
Het heeft geen zin om vriendschappen te verbieden. De kans is groot dat je puber dan stiekem contact houdt met die vrienden waardoor je als ouders er helemaal geen zicht meer op hebt. Het is beter om er met je kind over te blijven praten. Doe dat zonder beschuldigingen te geven. Maak geen verwijten maar uit je zorgen. Zoek uit waarom deze vrienden belangrijk zijn voor jouw kind. En bedenk dat jongeren ook de ruimte moeten krijgen om zelf te ontdekken wie wel en niet deugt.
 
» Praat over groepsdruk
Vraag je kind: voel jij je wel eens onder druk gezet om ergens aan mee te doen? Vind jij het wel eens moeilijk om een andere mening te hebben dan je vrienden? Zoek samen met je kind naar manieren om met groepsdruk om te gaan.
 
Zelf oefenen
Wil je een gesprek oefenen over groepsdruk? Klik hier.