Home > Over ouders > Waar of niet waar?

Waar of niet waar?

 

 Feiten en fabels over seksuele opvoeding
Mijn kind weet alles al Waar / Niet waar
U heeft goed geantwoord! Het antwoord is: Niet waar

Het is niet waar dat jongeren alles al weten van internet, school, vrienden en televisie. De informatie die ze krijgen, klopt soms niet of is niet compleet. Bovendien delen vrienden zeker niet alles met elkaar.
Ik heb toch geen invloed op het seksuele gedrag van mijn kind Waar / Niet waar
U heeft goed geantwoord! Het antwoord is: Niet waar

Wist je dat de band die ouders met hun kind hebben invloed heeft op hun seksueel gedrag? Jongeren die veel genegenheid, hulp en steun van hun ouders krijgen, starten later met geslachtsgemeenschap. Ze lopen ook minder risico's: ze beschermen zich beter tegen een zwangerschap en soa en hebben een kleinere kans om ergens toe gedwongen te worden of anderen te dwingen.
Kinderen willen niet met hun ouders over seks praten Waar / Niet waar
U heeft goed geantwoord! Het antwoord is: Waar

De meeste pubers praten inderdaad liever niet met hun ouders over seks. Veel ouders schrikken daarvan en haken af. Maar deze tegenzin van jongeren hoort erbij en wil niet zeggen dat ze niks oppikken. Dus laat je niet afschrikken en praat met je kind over seksualiteit.
Mijn kind is er nog niet aan toe Waar / Niet waar
U heeft goed geantwoord! Het antwoord is: Niet waar

Kinderen en jongeren zijn van nature nieuwsgierig naar seks. Wacht dus niet tot de puberteit, maar praat van jongs af aan met je kind over seksualiteit. Bij elke ontwikkelingsfase kun je informatie geven en vragen beantwoorden. Zelfs als je kind pas drie jaar is en wil weten hoe baby'tjes gemaakt worden. Geef de informatie die past bij de belevingswereld van je kind.
Vaders en moeders zijn allebei even belangrijk Waar / Niet waar
U heeft goed geantwoord! Het antwoord is: Waar

Vaak zijn het alleen moeders die de stoute schoenen aantrekken en met hun kind praten over seksualiteit. Dat is jammer: vaders en moeders zijn allebei nodig in de seksuele opvoeding. Misschien heb je als vader meer begrip voor bijvoorbeeld de nieuwsgierigheid van je zoon naar porno. En voel je als moeder beter aan waarom je dochter onzeker is over haar uiterlijk. Maar als moeder ben je ook belangrijk voor je zoon, om uit te leggen hoe meisjes communiceren. En als vader kun je je dochter uitleggen waarom jongens soms zo vreemd doen...